Testarea HPV și prevenirea cancerului de col

-headhpv

HPV sau papilomavirus uman este un virus cu potențial oncogen și este implicat în apariția cancerului de col uterin, al doilea tip de cancer din lume. Cancerul de col uterin este o cauză importantă de mortalitate în România, cu peste 3000 de cazuri noi diagnosticate în fiecare an.

Infecția cu HPV este frecventă, virusul transmițându-se pe cale sexuală, cele mai multe femei contactând o infecție cu HPV în primii 2 ani de la debutul vieții sexuale regulate.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt inofensive și nu determină simptome fiind îndepărtate de sistemul nostru imunitar, totuși la anumite femei această infecție poate persista mai mult timp, pentru ca la un moment dat să se reactiveze.

Infecția cu HPV poate determina transformarea celulelor colului uterin în celule anormale (displazii cervicale sau neoplazii cervicale intraepiteliale (CIN)). Aceste modificări sunt considerate stări pre-canceroase putând avansa către cancerul de col, totuși majoritatea femeilor care au CIN nu dezvoltă cancer de col uterin.

Există peste 200 de tipuri (genotipuri) HPV împărțite în trei clase de risc: cu risc scăzut, mediu și înalt. Tipurile HPV cu risc scăzut, în special tipul 6 și 11 sunt asociate în mod caracteristic apariției verucile (condiloamele) genitale benigne la bărbat și femeie.

Doar 14 tulpini sunt considerate cu risc mediu (31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66 și 68) și crescut putând determina apariția cancerului de col uterin. Dintre acestea, tipurile 16 și 18 prezintă cel mai ridicat risc fiind responsabile de 70% din cazurile de cancer de col. Cu toate acestea împotriva acestora există metode de vaccinare eficientă.

Pentru a preveni apariția cancerului de col, fiecare femeie ar trebui să efectueze în mod regulat testarea Babeș-Papanicolau.

Testarea Babeș-Papanicolau sau screening-ul citologic este o procedură nedureroasă ce presupune recoltarea de celule cervicale cu ajutorul unei periuțe care apoi sunt examinate în laborator pentru identificarea eventualelor anomalii.

În anumite situații, ginecologul dumneavoastră vă poate recomanda și testarea HPV sau testul ADN molecular. Testarea HPV se poate efectua ca test screening-ul primar al cancerului de col, sau ca test reflex pentru pacientele care au solicitat anterior screening Babes – Papanicolaou în mediu lichid.

Detectarea prin testarea HPV a prezenței unei tulpini tip 16 și 18 permite medicului ginecolog să ia decizii imediate privind următoarele etape ale diagnosticului și tratamentului dumneavoastră.

Femeile cu un rezultat pozitiv pentru prezența tulpinilor HPV 16 și 18 au o probabilitate de 35 de ori mai mare de a avea leziuni pre-canceroase decât cele ale căror teste au fost negative.

Printre principalele indicații ale testării HPV, conform FDA, organismul american de reglementare în domeniul medicamentelor si alimentelor se numără:

  • Femei cu vârsta peste 30 ani ca test de rutină în combinație cu examenul citologic.
  • Femei cu citologie negativă dar cu testare anterioară pozitivă pentru tulpinile 16 și 18, se recomandă repetarea testării și citologiei la 12 luni.
  • Femeile cu un rezultat ASC-US în urma examenului citologic. Femeile pozitive la testul HPV de risc crescut vor fi îndrumate spre colposcopie, iar cele cu rezultate negative vor fi urmărite prin citologie Babeș-Papanicolau de screening la 12 luni.
  • Femeile cu rezultate negative la ambele teste, atât la testul HPV cât si la citologia Babes-Papanicolau, nu trebuie rechemate la screening decât după o perioada de 3 ani.
  • Monitorizarea evoluției infecției determinate de o anumita tulpină HPV.
  • Monitorizarea persistenței tulpinilor asociate cu risc crescut de cancer de col.
  • Pre și post vaccinare în programele specifice de screening.

servicii7

Testarea HPV în clinica OncoSurg se efectuează în colaborare cu clinica Santomar.

Testul molecular nu numai că detectează prezența ADN-ului HPV de risc crescut, dar oferă și o genotipare parțială, în sensul ca detectează și diferențiază HPV 16 fata de HPV 18, concomitent cu detecția celorlalte genotipuri de HPV de risc crescut (26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82), fără a identifica genotipul lor specific. În plus, acest test identifica și HPV 6 si 11, doua dintre cele mai frecvente tulpini de HPV de risc scăzut care produc papiloame genitale.

Site built by HTG-software
ro_RO
en_GB ro_RO