Biopsii mamare percutane

head-biopsii-mamare-percutane

Scopul

Scopul puncţiei-biopsie cu ac tru-cut este obţinerea unor fragmente de ţesut (tumoră) în vederea realizării unui diagnostic cât mai precis care să permită alegerea celui mai potrivit tratament pentru Dvs. Procedeul este minim invaziv, rapid şi puţin traumatizant. Se efectuează sub anestezie locală, în condiţii de ambulator. Manopera nu este dureroasă. Valoarea diagnostica a puncţiei-biopsie cu ac tru-cut este comparabila cu cea a biopsiei chirurgicale.

Puncţia-biopsie se efectuează cu un pistolet mecanic automat BARD® (SUA) în care se montează un ac special steril, de unică utilizare. Pistoletul acţionează printr-un mecanism de tăiere (ştanţare) şi prelevează fragmente tisulare care permit un examen histopatologic complex. Manopera de puncţie-biopsie este complet diferită de puncţia citologică cu ac fin (puncţia aspirativă) care se efectuează cu seringa. Calitatea recoltării fragmentelor de tumoră şi acurateţea examenului histopatologic reprezintă garanţia unui diagnostic precis şi deci a unui tratament adecvat.

Tehnica

Pacientul este întins pe patul de consultaţie din cabinet. După planificarea locului puncţiei prin palparea tumorii, se dezinfectează tegumentul. Se efectuează apoi anestezia locală prin infiltraţie cu XILINĂ 1%. Se inseră acul special (manevra nu este dureroasă) şi se prelevează mai multe fragmente. Declanşarea pistoletului provoacă un zgomot asupra căruia pacientul este prevenit. Prelevarea biopsiilor durează 1-2 minute. Locul puncţiei este pansat şi se recomandă să fie comprimat manual cca. 10 minute în scop hemostatic (la fel ca în cazul recoltării de sânge pentru analize). Se indică de asemenea un tratament profilactic cu antibiotic şi AINS timp de 3 zile. Pansamentul va fi îndepărtat în ziua următoare iar locul puncţiei poate fi spălat normal la duş.

Complicaţii și riscuri

  • Uneori poate apărea o echimoză (vânătaie) în partea de jos faţă de locul puncţiei, nedureroasă. Nu necesită nici un tratament, va dispărea în 5-7 zile. Se pot utiliza aplicaţii locale cu unguente cu heparină.
  • Foarte rar pot apărea sângerare prelungită sau hematoame, mai ales la pacienţi cu tulburări de coagulare, pacienţi care urmează tratamente anticoagulante (Heparină, Trombostop, Sintrom etc.) sau antiagregante (Aspirină, Aspenter, Tromboas etc.) sau uneori dacă presiunea locală imediat după terminarea puncţiei nu a fost efectuată corect.
  • Excepţional pot apărea durere sau infecţii.
  • Recoltarea fragmentelor poate uneori să nu contribuie esențial la diagnostic, putând fi necesară repetarea ei.
Site built by HTG-software
en_GB
ro_RO en_GB