Biopsia de endometru cu canula Pipelle

Biopsia de endometru reprezintă prelevarea unor fragmente din mucoasa endometrială în vederea obținerii unui diagnostic cât mai precis și rapid. Procedeul este minim invaziv, rapid, puţin traumatizant, se efectuează în condiţii de ambulator.

Tehnica

Se explică procedura. Înaintea de biopsie se poate administra un analgezic usor. Pacienta este asezată în pozitie ginecologică. Se vizualizeaza colul cu ajutorul unui specul de unică folosință.Câteodata este necesară fixarea colului cu ajutorul unui tenaculum. Se dezinfectează colul. Se poate administra un anastezic local la nivelul colului, de exemplu un spray. Prin canalul cervical se introduce sonda de aspirat până în cavitatea endometrială și prin mșcări ușoare se aspiră conținut. Prelevarea biopsiei durează 5-10 minute.
Manopera nu este dureroasă, unele paciente descriu un ușor disconfort abdominal în timpul manevrei comparabil cu durerile menstruale.

Indicații

  • Sângerarea în menopauză este principala indicație. Aceasta poate să ascundă o cauză gravă cum ar fi un cancerul de endometru sau poate fi determinate de o hiperplazie endometrială.
  • Sângerări vaginale anormale mai mult de 7-10 zile fără răspuns la tratamentul conservativ.
  • Verificarea stării endometrului în funcție de perioada ciclului menstrual.
  •  

Complicaţii și riscuri

  • Excepţional pot să apară dureri sau infecţii.
  • Recoltarea fragmentelor poate uneori să nu contribuie esențial la diagnostic, putând fi necesară repetarea ei sau recurgerea la un chiuretaj uterin biopsic ( în anestezie generală sau locală se dilată colul apoi cu o chiuretă se raclează fragmente de mucoasa uterină).
Site built by HTG-software
ro_RO
en_GB ro_RO